Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Díjugratás:A díjugratás gyökerei a vadászatban keresendõk. A 1868-as Dublin Show volt az elsõ alkalom, ahol vadászcélú lovak minõsítésére akadályt állítottak fel. 1881-ben ugyanitt megépítették az elsõ állandó ugrópályát és ezzel egy idõben megszületett a díjugratás is mint sport.

 

 

 

Díjlovaglás:Díjlovaglás
Ez a sport a 15. és a 18. századi királyi udvarokban divatos magasiskolából alakult ki. A lépéselemek eredetileg a harc közbeni mozgások tanítását célozták, késõbb ezek kombinációjával alkottak olyan gyakorlatsorokat, melyek bemutatása számot adott a ló állóképességérõl, akciókészségérõl, engedelmességérõl, egyben lovasa felkészültségérõl és rátermettségérõl is.

 

 

 

Military

Ez a sportág is a hadseregbõl származik, a lovasságánál tesztelésre használt tereplovaglásból ered.
Az elsõ háromnapos military versenyt Franciaországnan tartották a 20. század elején. Három részbõl állt: elõször egy díjlovagló gyakorlat, majd egy embert és lovat próbáló tereplovaglás, végül egy díjlovagló verseny következett. Military versenyeken elõször csak katonák indulhattak, és csak a második világháború idején nyitották meg a civileknek is. A military elõször 1912-ben szerepelt az olimpián.

 

 

Távlovaglás

Talán a mai lovassportok közül a távlovaglás tekint vissza a legrégebbi múltra. Bukephalos Nagy Sándort állítólag 18.000 km-en át vitte a hátán. Az amerikai póniexpressz egyik lovasa hat hónapon át hetente, a hét három éjszakáján, 480 km-t tett meg.
A 19. század végén a katonaság rendezett hosszabb távon távlovagló versenyeket. A Bécs-Berlin között 1892-ben megrendezett távlovagló verseny a magyar lovak átütő sikerét hozta. Mivel sok ló nem élte túl a megpróbáltatásokat, ma már igen szigorú szabályok mellett rendezik meg a távlovagló versenyeket. A Nemzetközi Lovas Szövetség 1980-ban hivatalos szakágává nyilvánította a távlovaglást.
A speciálisan erre a célra tenyésztett és felkészített lovakon a versenyzők különböző távokon (30-120 km) indulhatnak. A pálya előre meghatározott útvonalon halad, s változatos terepviszonyokkal rendelkezik.

 

 

Lovastorna (voltizs)

 

A lovaglás és az akrobatikus torna ötvözete. Általában zenére végrehajtott tornagyakorlat lóháton. Az olasz „voltigare” szó eredeti jelentése: „röpködni”. A szó kifejezi a lovon végzett tornagyakorlatok könnyedségét, a fel- és leugrásokat. Már a lovagkorban ismerték és alkalmazták a lovon végrehajtott tornagyakorlatokat a lovagok ügyességének fejlesztésére. A 19. században a magyar huszárok is űzték, a lovon való ülésük javítására. 1920-ban és 1928-ban olimpiai sportág is volt. Napjainkban leginkább a gyermekek sportja. Egy összeforrott gyerekcsapat mutatja be gyakorlatait lépésben, ügetésben, vágtában.

Voltizs versenyszámok-kategóriák

Egyéni versenyek


Egyéni verseny „A” -fiú és „ A” -lány kategóriában
(ha van legalább három versenyző fiú, lány ha nincs, a kategória összevont, együtt versenyeznek).
 

- A1 kategória: 14 év felettiek felső korhatár nincs
(minden követelmény a 2006-től érvényes FEI nemzetközi szabályzat szerint)
1./ Hét kötelező gyakorlat vágtában, ülésváltás nélkül (felugrás, alapülés, zászló, malom, olló, állás, lengés).
2./ Kötelező kűr gyakorlat (technikai kűr) lovon vágtában (1 perc) az 5 kötelezően előírt gyakorlatot (zsugor felugrás a ló nyakára, cigánykerék a ló nyakáról indítva, tűspárga, hátra állás, vállállás) a kötelező kűrben az egyéb gyakorlatok mellett be kell mutatni , sorrendi megkötés nincs.
3./ Szabadon választott kűr gyakorlatok lovon vágtában (1 perc).
A1 kategóriában a végeredmény az egyéni versenyben a kötelező, a kötelező kűr és a kűr (1+2+3) átlaga.
 
- A2 kategória: felső korhatás 18 év
1./ Hét kötelező gyakorlat vágtában, ülésváltás nélkül.
2./ Szabadon választott kűr gyakorlatok lovon vágtában (1 perc).
A2 kategóriába versenyen kívül a versenyző kötelező kűrt is bemutathat, ezt az előzetes nevezésben és a technikai értekezleten jelezni kell).
A2 kategóriában a végeredmény az egyéni versenyben a kötelező és a kűr (1+2) átlaga. 
 
 
 Egyéni verseny „B” kategóriában:
(a követelmény B1 és B2-ben azonos, korcsoporti megosztás van).
 
 -  B1 kategória 2006-ban 12 évet betöltött és a 12 év feletti korosztály
1./ Hét kötelező gyakorlat vágtában ülésváltás nélkül (felugrás, alapülés, zászló, malom, olló, állás, lengés).
2./ Szabadon választott kűr gyakorlatok lovon lépésben (1 perc) a kűrben 4 kötelező elemet be kell mutatni: tűspárga, cigánykerék, hátra állás, vállállás.
B1 kategóriában a végeredmény az egyéni versenyben a kötelező és a kűr (1+2) átlaga.
 
- B2 kategória 12 év alattiak:
1./ Hét kötelező gyakorlat vágtában ülésváltás nélkül (felugrás, alapülés, zászló, malom, olló, állás, lengés).
2./ Szabadon választott kűr gyakorlatok lovon lépésben (1 perc) a kűrben 4 kötelező elemet be kell mutatni: tűspárga, cigánykerék, hátra állás, vállállás.
B2 kategóriában a végeredmény az egyéni versenyben a kötelező és a kűr (1+2) átlaga.
 
Egyéni verseny „C” kategóriában:
C kategória (nincs megosztva kor szerint,minden versenyző max. 2 évig indulhat ebben a kategóriában).
1./ Négy kötelező gyakorlat lovon, vágtában (felugrás, alapülés, zászló, malom, lecsúszás).
2./ Szabadon választott gyakorlatok műlovon (1,5 perc) öt elemet kötelező bemutatni: vállállás, mérleg állás, spárga vagy félspárga, guruló, valamint ollózó mozdulat. Sorrendi megkötés nincs.
C kategóriában a végeredmény az egyéni versenyben a kötelező és a kűr (1+2) átlaga. 


Csapatverseny A, B, és C kategóriában

A kategóriában: a csapat létszáma 6+1 fő, felső korhatár nincs (ld. FEI szabályzat).
Hét kötelező gyakorlat vágtában + kűr vágtában (idő : 6+ 4 perc)
A kötelező gyakorlatokat két részletben kell bemutatni:
első rész: felugrás, alapülés, zászló, malom, lecsuszás;
második rész: nem pontozott felugrás, olló, állás, lengés.
 
B kategóriában csapat létszáma 6+1 fő, felső korhatár 16 év.
Un. könnyített kötelező gyakorlat vágtában + kűr vágtában (idő : 6+ 4 perc).
A könnyített kötelező gyakorlatokat két részletben kell bemutatni:
első rész: felugrás, alapülés, fél malom, hátra lebegő támasz max.ponton zárt lábakkal, ”előre” lecsúszás;
második rész: nem pontozott felugrás, zászló, állás, lebegő támasz a max.ponton váll szélességig nyitott lábakkal „és ebből a gyakorlatból a leugrás”
 
C kategóriában csapat létszáma 6+1 fő nincs korhatár.
Un. könnyített kötelező gyakorlat vágtában + kűr lépésben (idő: 6+ 4 perc).
A könnyített kötelező gyakorlatokat két részletben kell bemutatni:
első rész: felugrás, alapülés, fél malom, hátra lebegő támasz max.ponton zárt lábakkal;
második rész: nem pontozott felugrás, zászló, állás, lebegő támaszból a max.ponton váll szélességig nyitott lábakkal leugrás.
A kűrben max. hat olyan gyakorlat lehet, ahol három versenyző van a lovon.
 
Pas-de-Deux (páros): nincs korhatár.
2 perc kűr vágtában, versenyruhában (min.10 gyakorlat, fel-és leugrás csak egyszer számít)

 

 

 

Western reining

A wester reining lovaglás, vagy ahogyan másképpen nevezik western díjlovaglás, az egyik legdinamikusabb lovas sportág. Az Amerikából indult lovas szenvedély Európában is egyre közkedveltebb. Az igazi "ranch" hangulatot árasztó reininget 2000-ben a Nemzetközi Lovas Szövetség felvette a már meglévő hat szakága mellé, ráadásul 2012-re már hivatalos versenyszáma lesz az olimpiának is. Elsődleges szempont a sportág versenyein a ló megfelelő irányítása, minden mozdulatának kordában tartása. A lovasnak való engedelmesség mellett az arénában pont jár a gyorsaságért, stílusért, koncentrációs képességért, könnyedségért.

 

 

 

 

 

 

Fogathajtás

A fogathajtás már az ókori görög Olimpiák versenyszámai között is szerepelt. Az első szakszerűen megörökített kocsiverseny Homérosz Iliászában olvasható.
A kocsiversenysport a római császárok korában óriási méreteket öltött. A Circus Maximus Augustus császár korában 150.000 néző, Domitianus uralkodása alatt 385.000 néző befogadására volt alkalmas.
A modern szervezett sport azonban alig több mint 100 éves múltra tekint vissza.
1970-ben tette hivatalos sportággá a Nemzetközi Szövetség (FEI), melynek határozata értelmében az első hivatalos Európa Bajnokságot 1971-ben éppen Budapesten rendezték, négyesfogathajtó kategóriában.

Fogathajtásban a világ élvonalához tartozunk. Egynapos versenyeket főként bemutatás céljából rendeznek, sokszor amatőr hajtók részvételével. A megyei, területi versenyek és bajnokságok általában kétnaposak. A hazai és nemzetközi hivatalos „A” és „B” kategóriás versenyek három napon keresztül folynak.
A versenyeket egyes-, kettes-, és négyesfogathajtó kategóriában rendezik. Ezt kiegészíti a pónifogathajtás is kettesfogathajtó kategóriában.
Maga a fogathajtás három versenyszámból áll. A díjhajtásban vizsgálják a hajtó és a ló kapcsolatát, különleges engedelmességi formulákat. Értékelik a ló ápoltságát, és a hajtóval való összképet is. A maraton hajtás során a fogatoknak általában 6-7 vizes, illetve dombos akadállyal kell megküzdeniük. Az akadályhajtásban egy meghatározott, szűk időn belül kell a versenyzőknek sikeresen célba érniük.
Új színfoltja a fogathajtó sport nemzetközi versenyeinek a mozgássérültek egyesfogat-hajtó világbajnoksága.
A legtöbb hajtó lipicai lovakkal dolgozik, mert hazánkban ennek a fajtának a tenyésztése a legelterjedtebb.
A fogathajtó sport a Magyar Lovas Szövetség legeredményesebb szakága. Fogathajtóinkat jelenleg a világ élvonalában jegyzik.

Fogatos lovak nevei:

Nyerges: A fogatban (kettes, hármas, négyes, ötös, hatos, hetes fogatokban) az a ló, amelyik a kocsi rúdja mellé baloldalra van befogva. A nyeregből hajtott fogatok esetében ezt a lovat valóban felnyergelik. 

Rudas: A fogatban (kettes, hármas… hetes fogatban) az a ló, amelyik a kocsi rúdja mellé jobb oldalra van befogva.

Gyeplős: Négy vagy több lóból álló fogatokban a nyerges elé fogott ló.

Ostorhegyes: Négy vagy több lóból álló fogatokban a rudas elé fogott ló.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nagyon jó

(geri, 2010.07.20 07:06)

szépek a képek nagyon jól meg van irva :D na mind 1 nagyon jó

Vésztő-Mágor tanya 9.

(Sánta Margit Borbála, 2009.09.21 17:36)

Nagyon szépek a képek. Minden igaz ami le van irva onnan tudom mert én is fogathajtó, díjlovagló, díjugrató lovas vagyok!!!

Létavértes Teleki u 18 szám

(Leyla, 2009.09.11 20:44)

Fú de szuper a barna ló díjugratáskor.Nekem olyan lovam lesz hogy fjord és hafningi lovam lesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sziasztok

??????????????????????

(Gabica, 2008.11.14 18:26)

Üdes vad!!
Nagyon LÓÓ!!
Am a lóót én találtam ki csak sokan elvették nem rád értem!!:-)
Puszyy